tips comfortzone

Eerste hulp bij het stappen uit je comfortzone.

Hup, uit je comfortzone!

Je heb het wellicht wel eens meegemaakt. Of misschien zit je er nu middenin: je denkt ergens over na, een bepaalde actie of keuze, die je maar voor je uitschuift omdat het nogal buiten je comfortzone is. Misschien denk je al een tijdje na over een nieuwe baan, of zou je eigenlijk willen verhuizen. Of er is een bestemming waar je graag naartoe zou willen reizen, maar er is niemand die je zou willen vergezellen en om nou alleen te gaan…In deze blog geef ik je mijn tips welke ik zelf heb toegepast tijdens die paar momenten dat ik uit mijn comfortzone stapte. Wie weet helpen ze ook jou om net even die ene stap te zetten!

comfortzone
Uit je comfortzone gaan is spannend! In deze blog een aantal tips

1. Bouw een terugkeer mogelijkheid in

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om, indien de stap naar het nieuwe tegenvalt, weer terug te kunnen keren naar zoals het was. Het goede nieuws is: de ervaring van het uit je comfortzone stappen zal ook altijd je blik op de huidige situatie veranderen. Los daarvan, in sommige gevallen is het mogelijk om wat terugkeer mogelijkheden in te bouwen. In vele zaken zoals een nieuwe baan of een nieuwe woning heb je een aantal dagen tijd om je te bedenken. Bij een nieuwe baan is soms ook de deur naar je vorige werkgever niet dicht. Het komt best vaak voor dat iemand na een paar maanden weer terugkeert naar zijn of haar oude aanstelling. Mocht dit je helpen in je overwegingen om een stap naar iets nieuws te zetten, prent deze dan in.

tips comfortzone
Twijfel je nog over een bepaalde stap? Wat helpt je over de streep?

2. Test het uit

Een andere manier om wat makkelijker die spannende stap te zetten, is om deze te testen. Wil je graag alleen op reis, maar weet je nog niet of je dit ook wel leuk gaat vinden? Ga dan niet meteen een maand weg naar die ene bestemming die al jaren op je verlanglijstje staat, maar begin met een lang weekend weg ergens in een omgeving die je ook graag bezoekt. Dan kan je goed uittesten of het alleen op pad zijn je wel ligt en in het geval dat dit niet zo is, ben je ook snel weer thuis. In mijn blog over alleen reizen kan je nog meer tips vinden.

vliegen comfortzone
Alleen reizen vond ik een geweldige ervaring. Lees er meer over in deze blog

3. Houd het luchtig

Er was een tijd dat ik alles heel serieus nam. Ik kon dagen, maanden, bezig zijn met wikken en wegen over een bepaalde keuze en vervolgens die daadwerkelijke keuze maar voor mij uit blijven schuiven. Alsof ik met het mijzelf vastleggen in een nieuwe baan daar direct de rest van mijn leven zou moeten blijven. Herkenbaar? Een tip van iemand die mij toen heel erg hielp was: houd het luchtig. Zij bedoelde dat ik van bepaalde spannende stappen vooral iets positiefs en leuks moest maken. Ze benadrukte dat ik als iets tegenviel altijd weer opnieuw kon kiezen om daar dan weer uit te stappen.

relativeren
Maak er iets leuks van en blijf niet wikken en wegen

4. Leer relativeren

Door de tip ‘houd het luchtig’ leerde ik om wat meer te kunnen relativeren. Dit maakte dat ik bijvoorbeeld een keer een reis boekte naar een taalschool. In plaats van een krampachtig ideaalplaatje in mijn hoofd van het ontmoeten van allemaal leuke mensen en prachtig weer tijdens die week, had ik mij voorgenomen dat als het zou tegenvallen ik altijd nog kon gaan genieten van de mooie omgeving. En stel dat het echt de hele week zou regenen en daarmee de omgeving bekijken ook niet leuk zou zijn, dan had ik altijd nog een boek mee om lekker te lezen en was ik er tenminste een week even uit geweest. Uiteindelijk was het een hele leuke vakantie geweest waarin ik een aantal leuke mensen op de taalschool heb ontmoet. Door te relativeren, kon ik de stap zetten, welke ik anders wellicht niet had aangedurfd.

bestemming
Uiteindelijk doe je altijd een ervaring op door uit je comfortzone te stappen

Het resultaat is dat je altijd trots kan zijn

Want je hebt een stap ondernomen. Misschien is de uitkomst niet helemaal wat je erbij had bedacht, misschien heb je de conclusie getrokken dat alles bij het oude houden eigenlijk het beste was. Maar tenminste is dat dan wat je nu weet en daar kan je weer mee verder. Kortom, hup, stap ook eens uit je comfortzone! Het zal je altijd iets opleveren. Met bovenstaande tips gaat het je vast lukken!

Wil je deze tips op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

C

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.