4 keer muziek uit de stad!

Naast steden is muziek ook iets waar ik gemakkelijk veel van mijn tijd aan kan besteden. Leuk vond ik het daarom om in deze blog deze twee zaken te combineren! In de volgende steden tref je de wortels van de betreffende muziekstijl.
photo credit
Florence – Opera 
Rond 1600 zijn de eerste opera’s geschreven en uitgevoerd in Florence. Een van de redenen om opera ’s te maken, was de veronderstelling dat de eerste toneelstukken ten tijde van Aristoteles ook volledig gezongen zouden zijn! Inmiddels kan je overal ter wereld genieten van prachtige uitvoeringen van opera’s. In Florence zelf kan je ook bij heel aantal operahuizen terecht! Voor Italië is opera een belangrijk onderdeel van hun cultuur en is vorig jaar een actie opgestart om opera ook op de lijst van immaterieel cultuurerfgoed van Unesco te krijgen.
photo credit
Chicago – House
In deze grote stad in de Verenigde Staten is naast het bruisende zakenleven en drukke verkeer ook de oorsprong te vinden van de housemuziek! In de jaren 80 was het in deze stad dat de eerste platen werden gemixt wat tegenwoordig bekend staat als house. Deze muziekstijl heeft zich inmiddels door ontwikkeld en anno 2014 zijn vooral de dance en trance, vooral van de Zweedse en Nederlandse DJ’s, erg populaire muziekstijlen!
photo credit
Lissabon – Fado
Fado is onlosmakelijk verbonden met Portugal. In het begin van de twintigste eeuw is deze muziekstijl ontstaan in de arme wijken van Lissabon. Deze muziekstijl staat al wel op de lijst van immaterieel cultuur erfgoed van Unesco en ik vind het persoonlijk erg mooie muziek! En ook al komen er jaarlijks goede fadozangers bij, mijn favoriet blijft Amalia Rodrigues. Het is een erg melancholische stijl, maar fado betekent dan ook lot, of eigenlijk: noodlot.

photo credit
New Orleans – Jazz
New Orleans is een stad in het zuiden van de Verenigde Staten die muziek ademt! Muziek is een belangrijk onderdeel van de cultuur. De stijl jazz heeft zijn oorsprong in deze stad, maar eigenlijk is New Orleans veel te muzikaal om deze stad enkel te benoemen als stad van de jazz! Net zo divers als de stroming van de jazzmuziek is, is de stad zelf. En gelukkig is er na 9 jaar na Katrina alweer heel veel opgebouwd in deze stad en klinkt er ook weer volop muziek!
photo credit
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.